juli 28, 2021

Positieve gezondheid in actie

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Positieve gezondheid in actie

"Ik heb mijn leven weer terug". Monique Franssen was door haar ziekte volledig afhankelijk van anderen, en kon zelfs niet meer lopen. Maar een huisarts in Maastricht bracht haar weer op de been. Vooral door te luisteren.

Klacht staat niet op zich

"Een klacht van een patiënt staat niet op zich, die staat niet alleen. Mensen hebben een gezin, ze hebben werk, ze hebben een woning. En al die aspecten van hun leven zijn bepalend voor hoe iemand zich voelt, en hoe die in het leven staat. Daar probeer ik als huisarts aandacht aan te geven", zo vertelt Jan van Rooij, huisarts in de Maastrichtse wijk Nazareth.Slachtofferrol

"Ik kom inderdaad uit een positie dat ik helemaal hulpbehoevend was", zegt Monique Franssen. "Ik kon mijn armen niet meer bewegen, ik kon mijn hoofd niet meer omhoog houden. Ik kon niet meer zelfstandig lopen, ik kon niet meer zelf naar het toilet, ik kon niet meer uit bed komen. Al dat soort dingen, dat was gewoon een fase van mijn leven."

Monique leidt aan twee auto-immuunziektes. In 2008 kreeg ze de diagnose MS, zeven jaar later kwam daar Necrotiserende Myopathie bij. Ze was in behandeling bij specialisten van drie verschillende instellingen, Zuyderland, MUMC en Adelante/Hoensbroek. En daar zat nu juist het probleem.

"Ik denk dat veel chronische patiënten zich hier wel in herkennen: als je altijd ziek bent, dan wordt jouw leven geleefd en geleid door specialisten en huisartsen, medicatie en fysiotherapeuten", zo vertelt Monique. "Er is een tijd geweest dat ik ook min of meer achterover ben gaan leunen. Dat ik alles over me heen heb laten komen.Ik zat in een slachtofferrol."

Ook de geest telt

Monique realiseerde zich dat ze op een doodlopende weg zat. "Ik ben naar de huisarts gegaan, omdat ik eigenlijk behoefte had aan gewoon een gesprek. Huisarts Van Rooij stelde hij mij toen een vraag, die voor mij achteraf bezien de grote verandering heeft gebracht. Hij stelde me namelijk de vraag: 'Monique, wat zou jij nou willen? Wat wil je nou? Wat is je doel?'. En toen dacht ik: dat weet ik eigenlijk helemaal niet. Op het moment dat je je gaat afvragen 'wat wil ik eigenlijk', dan stap je uit die slachtofferrol. En dan ga je eigenlijk gewoon je eigen pad. Samen met de huisarts hebben we toen een route uitgestippeld hoe ik zou kunnen revalideren."

Huisarts Van Rooij werkt volgens de uitgangspunten van Positieve Gezondheid. Hij kijkt wat er naast de klachten nog meer aan de hand is. Niet alleen het lichaam telt, ook de geest. Hoe is het emotioneel met je, wat voor uitdagingen heb je, qua zingeving. Zit je lekker in je vel? Heb je genoeg vrienden, ben je niet eenzaam? En hou je de boel overeind in het dagelijks leven, is het nog te doen? Al die zaken hebben een grote invloed op de gezondheid.

De huisarts vertelt over zijn ervaringen in de praktijk. "Wat heel vaak gebeurt, is dat we patiënten op het spreekuur hebben die klagen in deze wijk over slapeloosheid, somberheid, verdriet. En vaak wordt dat dan gekoppeld aan lichamelijke klachten. 'Ik heb hoofdpijn, ik heb buikpijn. En dat is de reden dat ik hier zit.'

Wat we dan niet weten, is dat er een buurman is die 's avonds tot twee uur 's nachts de televisie heeft aanstaan. Dat er blaffende honden zijn twee hoog achter. Wat we vaak niet weten is dat een van de kinderen drugs gebruikt, en met de politie in aanraking is geweest. Dat de woning schimmel op het plafond heeft. Dat de werkgever te kennen heeft gegeven dat het op deze manier niet verder kan, want anders ben je je baan kwijt.

Kortom, die slapeloosheid en somberheidsklachten die hebben een breed scala aan mogelijke oorzaken. En we hebben niet altijd de tools of de tijd om daar doorheen te prikken. Net als vrijwel alle andere huisartsen, probeer ik daar toch ruimte voor te vinden."

Nul zorgkosten

Monique krijgt deze maand voor het eerst haar 385 euro eigen risico van de zorgverzekering terug. Het voelt als een overwinning. "Jazeker.Want ik kreeg mijn diagnose MS in 2008. En vanaf dat moment zag ik elke maand een koerier voorbij komen met een koelbox met allemaal spuiten. En daar stond dan gewoon 6350 euro op, zo'n pakketje elke maand. Dit jaar heb ik voor het eerst nul kosten gehad. Dat vind ik echt een overwinning!"

Hoe positief gezond ben jij?

Test jezelf

 

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album