juni 27, 2022

Hersenen in je buik

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Hersenen in je buik

Het ‘onderbuikgevoel” bestaat echt. Maag en darmen hebben zenuwcellen die communiceren met de hersenen. Veerle Melotte maakt het wetenschappelijk onderzoek toegankelijk voor kids. Daarmee won de jonge onderzoekster de Klokhuis-prijs. Veel kinderen wilden uit de 60 inzendingen juist meer weten over haar onderzoek. Hoe kunnen darmen nu denken?Onderbuikgevoel

In het maag-darmstelsel zitten 200 miljoen neuronen, die onderling communiceren. Het onderzoek van Melotte richt zich op de verbinding tussen de hersenen en het maag-darmstelsel. Dat gezamenlijke zenuwstelsel reguleert functies als spijsvertering, maar ook hartslag of stress. “Wij kijken vooral naar die tweede hersenen in de darm, en de relatie met darmkanker. Het blijkt dat het zenuwstelsel in de darm ervoor zorgt dat tumoren kunnen groeien. Dat hebben we aangetoond.”

Klokkenhuisprijs

Door de Klokhuisprijs kreeg het onderzoek van de jonge onderzoekster in Maastricht veel aandacht. “Maar ik ging ook zelf op een andere manier naar het onderzoek kijken, door de ogen van kinderen. Dat heeft mij wel heel veel gebracht. En het is veel drukker natuurlijk”, eindigt ze lachend.

Ook een mooi initiatief?

Deel het!

 

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album